Praktijkvoorbeelden

 

Het is volkomen logisch dat een zadel, wat het getrainde paard goed gepast heeft, na een trainingspauze niet meer past. Het is moeilijk genoeg om een star object (het zadel) op een bewegend object (het paard), zo te maken dat het zadel de rug van het paard geen schade geeft. Veranderd het paard, dan heb je na verloop van tijd een niet passend zadel.

De grootste veranderingen van een paard kunnen plaatsvinden door:

  • Training
  • Ouderdom
  • Jaargetijde (wei/stal)
  • Na een blessure

 

Een flexibel zadel wat aangepast kan worden aan de veranderde conditie van het paard, is hier de juiste keus. Zou pisolo met een zadel gereden worden met een stugge/starre boom, dan was piekbelasting van het zadel onvermijdelijk geweest. Het maxflex zadel hoefde alleen maar opnieuw aangepast te worden en pisolo kon weer gereden worden zonder hinder van zijn zadel!

Voorbeeld 1

  “Pisolo”

 

Pisolo na enige tijd weidegang, zonder training
Pisolo in trainingsconditie

 

 

 

 


 

Voorbeeld 2

“Anton”

 

 

 

“Anton” had veel atrofie achter het schouderblad en naast de schoft. (Op de foto zijn de diverse meetpunten ingetekend)

 

 

 

Bij “Anton” is een maxflex zadel aangemeten en enige maanden later is dit het resultaat, de atrofie is weg en de spieren zijn weer mooi ontwikkeld!

 

 

 


Dagelijkse voorkomende situatie’s

 

Beide paarden hebben een weke rug, zwakke buik en rugspieren en een zeer kort zadeloppervlak.


 

Een vaak voorkomende situatie, in deze situatie was de boom/kopijzer te smal en het kussen te hoog. Hier ontstond teveel druk aan beide kanten naast de schoft en op de trapeziumspier.


 

Dit paard heeft 8 jaar lang een niet passend zadel gehad. Het zadel was te lang en de kussens prikte aan de achterkant enorm in de lendenen. De vulling van de kussens was te hard. Dit paard kon alleen nog maar krabbelen en wegvluchten.


 

Dit is ook een veelvoorkomende situatie, een hoge schoft die ver in de rug doorloopt. Atrofie achter het schouderblad en rond de schoft. Dit is vaak het gevolg van een zadel dat te strak tegen de zijkanten van de schoft drukt.


 

Atrofie naast de schoft en achter het schouderblad als gevolg van een zadel met een standaard V-vormig kopijzer. Dit paard heeft brede doornuitsteeksels en het V-vormige kopijzer kneep hier als het ware de schoft samen. Het gevolg is vaak problemen met de aanleuning en voorbenen die onder het lichaam van het paard worden geplaatst.


 

Dit is een spaans paard, waarvan het schouderblad ver naar achteren ligt, ver achter de singelplaats. Op de foto is afgebeeld waar het zadel zou komen te liggen als je het kopijzer achter het schouderblad wilt hebben, maar in de realiteit is dat onmogelijk. Bij dit paard komt het zadel helaas iets op het schouderblad, een andere plek is er anatomisch gezien niet! Voor dit paard is het kopijzer exact op maat gemaakt naar de schouders van het paard. In combinatie met de laterale flexibiliteit van de boom, word het paard totaal niet gehinderd door het zadel.


 

Dit paard heeft een extreem hoge schoft die lang doorloopt in de rug, in deze situatie is het, het grootste probleem om de schoft vrij te houden, zonder dat het zadel uit balans raakt. Vaak komt bij dit soort paarden, het balanspunt van het zadel, te ver naar achter te liggen.


 

Dit paard heeft een karperrug, wat er vaak voor zorgt dat het balanspunt van het zadel te ver naar voren komt te liggen.


 

Dit is echt vreselijk………….maar komt helaas toch echt voor! Het balanspunt van het zadel ligt veel te ver naar achteren.


 

Vervolg van de foto hierboven. En dat word dan vaak zo opgelost:(


naar boven