Faq

Wat is het voordeel van een zadel met een Flexibele boom?

Het grootste voordeel van een zadel met een flexibele boom, zit in de naam:) Een star object (een zadel met een vaste/starre boom) vast maken op een bewegende object (het paard), geeft altijd bewegingsbeperking voor het bewegende object (het paard). Een zadel met een flexibele boom kan zich altijd aanpassen aan de rug van het paard, elke moment van het rijden.


Kan ik voor elk paard een zadel met een flexibele boom gebruiken?

Ja dat kan, elk berijdbaar paard kan met een zadel met een flexibele boom gereden worden. En elk paard kan profiteren van  de voordelen van een zadel met een flexibele boom.


Waarom rijd niet iedereen met een zadel met een flexibele boom?

Helaas word een verkeerde pasvorm  van een zadel niet altijd herkend. Een hoge schoft, met nauwelijks bespiering naast de schoft en achter het schouderblad, word vaak “normaal” gevonden. (er zijn zelfs mensen die dit het “afslanken van de schoft” noemen), dit is echter niet normaal!! Het is het gevolg van een zadel met een verkeerde pasvorm. Te harde kussens, verkeerde vorm van kopijzer etc. Paarden passen hun lichaam aan, aan een zadel met een slechte pasvorm, waardoor het na verloop van tijd lijkt alsof het desbetreffende zadel, prima past. Het ligt in balans, lig mooi stil, wiebelt niet, maar schijn bedriegt! Het zachte weefsel heeft afgenomen in vorm, onder de druk van het strakke zadel. Niet zelden komt het voor dat het zadel vervolgens door de zadelmaker, nog weer smaller word gemaakt. Helaas neemt hierdoor het zachte weefsel, nog verder af in omvang. Deze cirkel moet doorbroken worden en een flexibel zadel is in deze situatie de enige oplossing.


Zijn zadels met een starre boom slecht?

Nee, zeker niet. Een goed passend zadel met een starre boom werkt over het algemeen prima. Voor een paard wat een gereguleerde dagelijkse routine en training heeft en wiens gestalte nauwelijks veranderd, zal een zadel met een vaste starre boom, prima functioneren. Echter de meeste paarden hebben deze routine niet. Veel ruiters hebben alleen een buitenbak om in te rijden, met als gevolg dat er in de winter vaak minder word gereden. Tevens gaan veel paarden in het voorjaar de wei in, waardoor het goed passende “winter” zadel, ineens niet meer past. Om deze reden heeft maxflex een zadel ontworpen met een flexibele boom, dit is een weldaad voor het paard. Het zadel past in alle seizoenen.


Mijn paard is lang geblesseerd geweest, kan ik hem met een zadel met een flexibele boom, weer gaan opbouwen in training?

Natuurlijk kan dat, sterker gezegd het is beter voor het paard! Een paard wat lang geblesseerd is geweest is fysiek enorm veranderd, spieren die minder gebruikt zijn in deze periode, nemen in omvang af en dus veranderd het hele lichaam van het paard. Het zadel wat voor de blessure goed paste, zal helaas hierdoor niet meer passen. Bij maxflex zijn wij van mening dat elk paard gereden moet worden met een goed passend zadel en in deze situatie moet er dus niet gestart worden met rijden, met het zadel wat niet meer past. Dit veroorzaakt pijn bij het paard. Een zadel met een flexibele boom is hier de oplossing, het kan immers aangepast worden aan veranderde lichaam van het paard.


Mijn paard heeft een korte rug, waar moet ik rekening mee houden?

De maximale lengte van een zadel is tegenwoordig een groot onderwerp bij de aanschaf van een zadel, er word veel over geschreven en gediscussieerd. De kussens van een maxflex zadel zijn zo kort als technisch mogelijk is. Wanneer de ruiter een 17,5″ zadel nodig heeft, dan is het zitvlak (diagonaal gemeten), ongeveer 43,75 cm, zo lang zijn dan ook de kussens. Echter het draagoppervlak van het zadel/de kussens is altijd korter dan de totale lengte van het zadel/de kussens (ongeveer 4-5 cm). Een kussen dat korter is dan het zit oppervlak, brengt het zadel uit balans en hierdoor zal een hogere druk aan de achterkant van het zadel ontstaan, waardoor je juist problemen creëert! Veel klanten die op zoek zijn naar een zadel, zoeken uitsluitend op de lengte van het zadel in cm, dit is niet juist, hierdoor ontstaan veel misverstanden en problemen. Ruiters in te kleine zadels veroorzaken een onjuiste gewichtsverdeling en veroorzaken hierdoor juist problemen.


Ik zit scheef, heeft dat met een maxflex zadel een negatief gevolg voor de paardenrug?

Scheef zitten is altijd nadelig voor het paard, ongeacht of er gereden word met een zadel met een vaste/starre boom of met een zadel met een flexibele boom. Door het scheef zitten zal er een ongelijke gewichtsverdeling ontstaan, het gevolg hiervan is dat de vulling van de kussens ongelijk zal worden. Daarom is regelmatig controle van je zadel een absolute must!


Waar moet ik rekening mee houden als ik overstap op een maxflex zadel?

Er zijn geen bijzonderheden waar je rekening mee hoeft te houden als je overstapt op een maxflex zadel. Het maakt niet uit met welk zadel je gereden heb, of wellicht zonder zadel, maar sommige paarden (en dan met name de spieren van de rug), hebben even de tijd nodig om te wennen aan een nieuw zadel. Spierpijn kan bijvoorbeeld ontstaan, als spieren die lange tijd inactief zijn geweest (door bijv. overmatige zadeldruk) onder het nieuwe zadel wel optimaal kunnen functioneren. Dit is volkomen normaal! De spieren van paarden die lange tijd niet zijn bereden, of alleen zonder zadel zijn gereden, hebben langer de tijd nodig om aan een zadel te wennen (ongeacht welk merk).


naar boven