Informatie

 

Opbouw en functionaliteit van het maxflex zadel

 

Maxflex zadels zijn ontworpen door ruiters die dagelijks rijden. Elk onderdeel van het zadel is over nagedacht om het zadel zo paardvriendelijk mogelijk te maken. Maxflex laat zich niet leiden door mode verschijnselen. Het zijn de paarden die ons dagelijks inspireren en aangeven wat ze fijn vinden en wat niet, je hoeft alleen maar naar ze te luisteren!

 

De flexibele boom-het hart van een Maxflex zadel

 

Voor alle maxflex zadels word een flexible boom gebruikt, deze word gemaakt in de eigen productie van Maxflex. Er is 1,5 jaar getest en druk gemeten, totdat de optimale balans gevonden was tussen stabiliteit en flexibiliteit. De boom mag niet te flexibel zijn, want de boom is bedoeld om het gewicht van de ruiter, gelijkmatig te verdelen over het gehele zadel. Zou de boom te flexibel zijn, dan word het gewicht niet gelijkmatig verdeeld en ontstaat er een piekbelasting precies onder de ruiter. Bij maxflex zijn we van mening dat de boom ook niet te star/stug mag zijn, want daar gaan de voordelen van de flexibiliteit voor de paarden rug, mee verloren. Zadels met een starre/vaste boom zijn er al genoeg.

 

De boom is gemaakt van polyurethaan, dit materiaal is flexibel en vormvast. Een versteviging met een stalen frame, zorgt ervoor dat de boom vormvast blijft en de drukverdeling optimaal is. Onder normale omstandigheden is een gebroken boom onmogelijk. Wat bijzonder is aan deze boom is de zijdelingse rotatie aan de voorkant van de boom, zodat de schouders van het paard ongehinderd kunnen bewegen.

 

 

De taille van de boom aan de voorkant is zo smal mogelijk gehouden voor de ruiter, maar niet smaller dan verantwoord is om te voldoen aan de anatomie van het paard.

De flexboom heeft de mogelijkheid om elke keer weer aangepast te kunnen worden aan veranderingen van het paard.

 

 


Drukverdeling

 

 

In maart 2016 is de drukverdeling van het maxflex zadel onafhankelijk getest. Het rechter beeld geeft de drukverdeling van een maxflex weer, links een ander merk. Je kunt op het rechter beeld mooi zien, hoe laag de druk op en rond het schouderblad is. Verder valt te zien dat er nergens piekbelasting is te zien! (piekbelasting zijn de rode kleuren). Wat je op dit beeld ziet is een mooie gelijkmatige drukverdeling.

 

 

 

 


De zit

 

De zit van een maxflex zadel is zeer comfortabel, dit komt omdat de boom/de zitting nog klassiek gemaakt worden. Er word geen dichte/voorgevormde boom gebruikt, maar een open boom waar de zit in gemaakt word op klassieke wijzen. Dit proces is veel complexer en dus kostbaarder maar de moeite waard! Het zitgedeelte word voorzien van zeer comfortabel schuim met elastische membranen. De opbouw van de boom in combinatie met het speciale schuim, geeft een ontzettend fijn gevoel als je in het zadel zit. Rug patienten en lange afstand ruiters, waarderen dit zit comfort enorm.

 


Het Kussen

 

Omdat er tegenwoordig ontzettend veel paarden zijn met een korte rug, zijn maxflex zadels voorzien van korte kussens. De kussens zijn zo kort als mogelijk is. Om technische redenen zijn de kussens van de zadels met een diepere zit ongeveer 1,2 cm langer, dit om de diepere zit goed te kunnen uitbalanceren.

Er word gebruik gemaakt van twee verschillende soorten kussens, met verschillende vul hoogtes, zodat het zadel optimaal aangepast kan worden aan het individuele paard.

 

 

Het kussen is aan de binnenkant voorzien van een foam laag met daarop wol. De kussens hebben standaard 3 vulgaten, waardoor het zadel eenvoudig en ter plaatse aangepast kan worden aan veranderingen van uw paard. Het leer van de kussens is zeer zacht, wat voor het paard een aangenaam gevoel geeft. De wol zet zich en past zich na enige rij uren aan, aan de rug van het paard en blijft veerkrachtig.

 

 

 

Kussen perfect aangepast aan het paard

 


Het kopijzer

 

Het kopijzer van een maxflex zadel word exact op maat gemaakt voor het individuele paard. En kan altijd aangepast worden aan veranderingen van uw paard. Het is enorm belangrijk dat een kopijzer altijd passend is voor het paard. Een te krap of te wijd kopijzer geeft veel problemen en kan atrofie (spierverlies) als gevolg hebben.

 

Zo hoort de pasvorm van een zadel er niet uit te zien!
Dan ontstaat dit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij het aanmeten van een maxflex zadel word uitgebreid de tijd genomen om het paard te bekijken en eea te meten. Hierbij word gelet op A-symmetrie,  Spierontwikkeling (goed, te weinig, of spierverlies) etc. Alles word vastgelegd in een document. Door deze werkwijze zijn duizenden gegevens verzameld, waaruit duidelijk blijkt dat geen paard hetzelfde is!

Het paard op bovenstaande foto heeft brede doorn uitsteeksels, een V – vormig kopijzer zal bij dit paard teveel druk geven naast de schoft. Bij maxflex kan het kopijzer exact op maat gemaakt worden voor dit paard. Het grote voordeel van dit systeem is, is dat het kopijzer uit het zadel genomen word en ter plaatse op het paard gelegd, om het precies op maat te maken.


Het singelsysteem

 

Het singelsysteem heeft zowel voor de eerste als de tweede singelstoot een V-web, dit is gedaan, zodat de juiste positie van de singelstoten, per paard, gekozen kan worden.

Maxflex is van mening dat een pointstrap bevestigd op de boompunt, het paard kan hinderen in de beweging van het schouderblad, tevens heft deze bevestiging de laterale flexibiliteit van de boom op. Om deze reden heeft maxflex gekozen voor een andere bevestiging.

Bij sommige paarden zal het zadel geneigd zijn om op de schouder te liggen, dit heeft dan te maken met de anatomie van het desbetreffende paard. De zadelpassers/makers van maxflex zullen per paard bekijken wat de beste oplossing is voor dit probleem, rekening houdend met de anatomie van het paard, zonder de gezondheid van het paard in gevaar te brengen.

 

 


naar boven